Zsákos építőanyagok

– Cement
– Mész
– Zsákos homok, sóder, beton
– Zsákos vakolóanyag 
– Zsákos falazóhabarcs
– Zsákos falazóanyag
– Padlókiegyenlítő
– Csemperagasztó

A zsákos építőanyagok alatt olyan keveréket értünk, amelyekhez közvetlenül a felhasználás előtt kell ivóvíz tisztaságú vizet keverni. A gyártás során ezek az építőanyagok előre be vannak keverve kötőanyaggal, töltőanyaggal és adalékokkal.

Általános felhasználásra olyan zsákos építőanyagok készülnek, amelyekkel vakolni, falazni és különböző felületeket lehet képezni, az egyenetlenségeket eltüntetni, állagot védeni vagy alapfelületeket kialakítani. Ezek legtöbbször meszet, cementet vagy gipszbázisú anyagokat tartalmaznak. Ásványi töltőanyagok mellett speciális adalékanyagaik a megkönnyítik az eldolgozásukat és javítják tulajdonságait. Léteznek az építőanyagok között hang- és hőszigetelő, rugalmasabb, gyorsabban kötő, sav- és lúgálló vagy vízzáró építőanyagok is. Kötőanyaguk nem csak cement, gipsz vagy mész, hanem például vízüveg is lehet.

A zsákos anyagok szállítása történhet egyenesen az üzletekből vagy pedig a lerakat helyéről, tüzépről is. Az anyag minősége természetesen elsődleges, de a szállítása is lényeges, mert ki szeretné a megrendelt árut hiányosan, vagy szennyezetten megkapni?